Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΟ «ΚΡΙΣΗΣ»!



 Με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και με τη χρήση της διαδικασίας fast track, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού (SPV) με την ονομασία ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ, στον οποίο περιέρχεται η διαχείρισή της και η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης.
Σημειώνεται ότι για το Ελληνικό, υπάρχουν οι προτάσεις του ΕΜΠ, του καθηγητή στο Harvard Σπύρου Πολλάλη, που προώθησε στο παρελθόν η ΚΕΔ, ενώ το 2004 είχε ανατεθεί μελέτη για το Ελληνικό και στο γραφείο ARIS του Μιχάλη Μητρόπουλου. Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατέθηκε μελέτη στον διάσημο Καταλανό αρχιτέκτονα Χοσέ Α. Αθεμπίγιο (Jose A. Acebillo) για την αξιοποίηση του χώρου.
Ο κ. Αθεμπίγιο, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, είχε προτείνει στο κλιμάκιο, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, προκειμένου να υλοποιηθεί μία βιώσιμη ανάπτυξη στον χώρο, να συμπεριληφθεί στις χρήσεις γης και κατοικία που θα απευθύνεται σε μεσαία κοινωνικά στρώματα, όπως υπαλλήλους και στελέχη επιχειρήσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή κοινωνική διαστρωμάτωση και η ύπαρξη της συγκεκριμένης μορφής κατοικίας να αποτελεί τη βάση τόσο της χρηματοδότησης του έργου, όσο και της δημιουργίας ενός ζωντανού χώρου στο παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού.
Δημιουργία ΑΕΕΑΠ
Άλλη σημαντική απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ήταν η συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα, και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ.
Με τον τρόπο αυτό, η εποπτεία της δημόσιας περιουσίας περνά στο Υπουργείο Οικονομικών, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των επιμέρους διαχειριστικών φορέων των Υπουργείων, δίνεται εντολή καταγραφής και αξιολόγησης των παγίων μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και τίθεται η βάση για τη δημιουργία μιας υπερ-ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) με ικανό μέγεθος - αντίστοιχο των ευρωπαϊκών εισηγμένων - με τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Το μέγεθος της εταιρείας αυτής με τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου στο ΧΑ θα πρέπει να είναι ικανό να καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες του προϋπολογισμού, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έκανε εφικτή τη δημιουργία μιας ΑΕΕΑΠ από την ΚΕΔ ή την ΕΤΑ αν και προσπάθειες καταβάλλονται από το 2002, που υφίσταται και το θεσμικό πλαίσιο.
Σημαντικό ρόλο για την αξιοποίηση των ακινήτων μέσα από τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας είναι η καταγραφή και η δημιουργία ισχυρών φακέλων ακινήτων, καθώς και στο παρελθόν έχει γίνει προσπάθεια αξιοποίησης πολλών από αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέσα από διαγωνισμούς που τελικά δεν βρήκαν ανταπόκριση από επενδυτές ή αντιμετώπισαν προβλήματα ακόμη και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων.
Σημαντικές εκτάσεις, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔ, είναι οι Γούρνες στο Ηράκλειο (έχουν ενταχθεί σε ΠΕΡΠΟ), το εργοτάξιο της Γέφυρας στο Αντίρριο, το χιονοδρομικό στον Βόρρα, το Πρασονίσι στη Ρόδο και η Αφάντου. Αντίστοιχα, η ΕΤΑ διαθέτει το Καζίνο της Πάρνηθας, τμήμα του Ελληνικού και της Αφάντου, τις αλυκές της Αναβύσσου, τη Σκότινα και το τουριστικό λιμάνι στη Βουλιαγμένη.
Οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου από την αξιοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αγγίζουν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΡΟΔΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται... Το ιδιο συμβαίνει και με τους ελεύθερους χώρους .Χρησιμοποιούν την κρίση για να λεηλατήσουν εναν ελεύθερο χώρο όπως το ελληνικό . Προσπαθούν να εξευτελίσουν ακόμα περισσότερο την ζωη μας . Πρέπει να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι οπως παλεύουν για τα δικαιώματα τα εργασιακά που καταπατούνται , έτσι να αντιδράσουν και για τους ελεύθερους χώρους . Εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία συντονισμού απο τις αρχές του 2011
Οι επιστημονικοί φορείς έχουν δηλώσει και μάλιστα με την τελευταία μελέτη του ΕΜΠ , πρέπει να έχουμε ψηλό πράσινο. Η ερευνά αποδεικνύει οτι αυτό μπορεί να γίνει με παρα πολύ χαμηλό κόστος .Εμείς θεωρούμε αυτόν τον πνεύμονα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τους γύρω δήμους αλλά για ολόκληρη την Αττική. Θα κάνουμε οτι μπορούμε για να μην οικοπεδοποιηθεί αυτός ο χώρος. Οι τρεις δήμοι πιστεύουν οτι πρέπει να γίνει πράσινο και θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να γίνει πράσινο» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου